Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Zakaj se vpisati v Vpisnik prostovoljskih organizacij?

Vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom na Ajpesu

Zakaj bi se vpisali v vpisnik prostovoljskih organizacij in postali prostovoljska organizacija po zakonu? Kaj lahko s tem pridobimo?

  • Prostovoljske organizacije pri pridobivanju sredstev na javnih razpisih lahko ovrednotene prostovoljske ure uveljavljajo kot lastni materialni vložek pri sofinanciranju (vrednost ure je odvisna od vrste dela in je 6, 10 ali 13 €).
  • Na nacionalnih razpisih imajo prostovoljske organizacije določeno prednost, dodatne točke ali pa bodo deli razpisa namenjena samo prostovoljskim organizacijam (»Pri dodeljevanju sredstev iz državnega proračuna na delovnih področjih, na katerih delujejo tudi prostovoljske organizacije, je izvajanju projektov in programov prostovoljskih organizacij, ki vključujejo prostovoljsko delo ali pa so namenjeni razvoju prostovoljstva, namenjenih najmanj 10% razpisanih sredstev javnega razpisa.«)
  • Za boljšo preglednost delovanja, saj se tako izognete vprašanju o delu na črno.
  • Da delo prostovoljcev postane vidno in ovrednoteno.
  •  Vpis je enostaven in brezplačen.

Kakšne so naloge prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskim programom?

Naloga je upoštevanje določil Zakona o prostovoljstvu, čemur se ne morete izogniti niti, če se ne vpišete v seznam prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom. Kot prostovoljska organizacija oziroma organizacija s prostovoljskim programom boste ob oddaji letnega finančnega poročila na AJPES podali še statistični povzetek o številu prostovoljcev po spolu in starosti ter opravljenih prostovoljskih urah glede na vrsto in področje dela. S tem boste pa tudi doprinesli k vpogledu v razširjenost prostovoljstva v Sloveniji.

Kako postanemo prostovoljska organizacija in organizacija s prostovoljskim programom?

Če izpolnjujete pogoje za pridobitev statusa prostovoljske organizacije ali organizacije s prostovoljskim programom, izpolnite posebni obrazec za priglasitev v vpisnik in ga pošljete ali dostavite na enoto AJPES v Murski Soboti, Slovenska ulica 2, 9000 Murska Sobota.

Za seznam organizacij, ki imajo status prostovoljske organizacije ali organizacije s prostovoljskim programom, kliknite TUKAJ.

Nasvet:

Preberite si Zakon o prostovoljstvu.

____________________________________________________________________________________________

Imate vprašanje? Potrebujete pomoč?

Nevladne organizacije iz Pomurja nam pišite na podpora@lrf-pomurje.si ali nas pokličite 02 538 13 54.