Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Nevladne organizacije in njihova vključenost je pomembna tudi na področju energetskih tematik

Težko bi našli področje, na katerem nevladne organizacije nebi aktivno delovale. Tudi področje energetskih tematik ni izjema, kjer je čezsektorsko sodelovanje različnih deležnikov izjemno pomembno. Ravno o tem je tekla beseda na konferenci Open living lab 2023, ki je letos potekala v Barceloni in katere smo se udeležili v sklopu projekta 2ISECAP, v katerem sodelujeta tudi slovenska partnerja Lokalna energetska agencija (LEA) Pomurje ter Občina Ljutomer.

Namen projekta je ravno razvoj celovitega, interdisciplinarnega in participativnega pristopa k načrtovanju energetskih tematik kot so prostorsko načrtovanje, prometna politika, ravnanje z odpadki, mobilnost, idr. ter vključevanju lokalnih in regionalnih deležnikov v sooblikovanje akcijskih načrtov ter izvedbo ukrepov na področju energetskega prehoda, trajnostne energije ter podnebnih ukrepov.

Konference smo se iz Slovenije udeležili:

  • Matejka Horvat predstavnica Regijskega stičišča nevladnih organizacij Pomurja (LRF za Pomurje),
  • Štefan Žohar iz Lokalne energetske agencije za Pomurje,
  • Olga Karba županja Občine Ljutomer ter
  • Mitja Kolbl, strokovni sodelavec Občine Ljutomer.

Na konferenci je bila predstavljena tudi Občina Ljutomer kot primer dobre prakse pri vzpostavljanju t.i. živih laboratorijev oz. vključevanju različnih deležnikov v energetsko politiko občine.