Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Kdo pa je vam pri srcu? Izberite organizacije in jim namenite 1% dohodnine

Ste že izbrali organizacije, ki jim lahko namenite 1% dohodnine? Če ne, storite to do 31. maja 2021 in pomagajte nevladnim organizacijam pri njihovem delovanju. Koga boste podprli – gasilce, humanitarce, okoljevarstvenike, kulturnike, turistična društva, … je vaša izbira.

Vsak, ki v Sloveniji plačuje dohodnino, lahko do 1 % svoje dohodnine nameni nevladnim organizacijam. Takšna donacija ga nič ne stane, saj gre ta odstotek sicer v proračun.

Regijsko stičišče nevladnih organizacij Pomurja je pripravilo seznam upravičenih nevladnih organizacij po pomurskih občinah TUKAJ, ki jim lahko namenite svoj del dohodnine.

Bi raje vse organizacije v Pomurju v enem dokumentu?  Seznam najdete TUKAJ.

Bi seznam nevladnih organizacij – upravičenk za celotno Slovenijo? Seznam najdete TUKAJ.

Nevladne organizacije so v letošnjem letu izjemoma upravičene do donacije v višini 1% odmerjene dohodnine. Mnogim organizacijam je ta vir dohodka ključnega pomena za njihovo delovanje, vas pa čisto nič ne stane. Če dohodnine ne namenite nikomur, ostane v državnem proračunu.

Izberete lahko največ deset organizacij, ki jim želite nameniti del dohodnine, pri čemer seštevek vseh ne sme presegati 1 % dohodnine. Posameznemu upravičencu lahko tako namenijo najmanj 0,1 %, lahko pa tudi 0,2 %, 0,3 % itd. Tako lahko npr. 10 organizacijam donirate 0,1%, lahko pa 1 organizaciji namenite celoten delež v višini 1%.

Kaj morate storiti?

Davčni zavezanci lahko oddajo vlogo oziroma zahtevek za Namenitev dela dohodnine za donacije na naslednje načine:

1. Elektronsko prek portala eDavki. Na portalu je treba poiskati vlogo Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije (Doh-Don). V vlogi je treba vpisati naziv organizacije, njeno davčno številko in višino odstotka, ki ga namenjate (0,1, %, 0,2 % … 1%). Če boste izbrali organizacijo, ki je ni na veljavnem seznamu, vam bo program oddajo vloge zavrnil.

2. Po pošti ali osebno v nabiralnik na krajevno pristojnem Finančnem uradu, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register. V tem primeru mora biti vloga lastnoročno podpisana.

Zahtevo najdete tukaj.

Finančni urad Murska Sobota
p. p. 300
9001 Murska Sobota
Slomškova ulica 1, Murska Sobota

Uradne ure
Ponedeljek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure
Torek od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure
Sreda od 7. do 12. ure in od 13. do 17. ure
Petek od 8. do 13. ure

Pozor! FURS bo za določitev zneska donacij iz dohodnine za leto 2020 upošteval vse veljavne zahteve, ki jih bo prejel do 31. maja 2021 – če torej pošiljate po pošti, bodite pozorni, da zahteva pride pravočasno.

3. Ker je v veljavi še vedno  Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 v upravnih zadevah, lahko davčni zavezanci vlogo oddajo tudi  po navadni elektronski pošti na krajevno pristojni Finančni urad, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register. Tudi v tem primeru mora biti vloga lastnoročno podpisana.

ms.fu@gov.si

Davčnim zavezancem, ki ste v preteklosti že izpolnili vlogo za namenitev dohodnine, ni treba izpolniti nove vloge, razen če želite nameniti dohodnino drugim organizacijam. Odstotki, ki so jih namenili izbranim organizacijam, se bodo avtomatično podvojili.

FURS bo zbrane zneske donacij upravičenim organizacijam  nakazal do 30. septembra.

Več informacij najdete na CNVOS spletni strani, kjer so skrbno zbrali vse informacije, odgovore na pogosta vprašanja. Tukaj prav tako lahko najdete aplikacijo 1%, ki omogoča:

  • da kot posameznik donirate izbranim organizacijam in si natisnete obrazec
  • da si kot organizacija upravičenka pripravite gradnik za donacijo za svojo spletno stran 
  • da kot nevladna organizacija pridobite informacije o tem, kako pridobiti status v javnem interesu in se uvrstiti na seznam upravičenk do dela donacije

Potrebujete pomoč?